跳转至

帖子主题: 【考后讨论】2016年职称英语《综合类》(A级/B级/C级)考后真题及答案讨论  发表于:Sat Mar 26 11:07:28 CST 2016

134

主题帖

54

问答数

论坛等级: 钻石会员
回帖:2028
经验:12639
鲜花:106
金币:101030
离线
0
点击:190066 回复:165    楼主

2016年职称英语《综合类》(A/B/C级)考试已经结束了,经过长时间的艰辛备考和网校老师的辛勤指导,相信大家都收获了属于自己的成功和喜悦!在学习的路上,你从不孤单,为了同一个梦想而坚持、努力,无论考得怎么样,来分享一下你的考试经验,大声说出你的感受吧!

网校温馨提示:

预祝大家都能考试顺利,梦想成真!

 网校预祝大家取得优异的成绩!!

网友提供的真题及答案:

1、综合英语B级

补全短文

What Is a Dream?
  正文:
  For centuries, people have wondered about the strange things that they dream about. Some psychologists say that this nighttime activity of the mind has no special meaning. Others, however, think that dreams are an important part of our lives. In fact, many experts believe that dreams can tell us about a person’s mind and emotions.
  Before modern times, many people thought that dreams contained messages from God. It was only in the twentieth century that people started to study dreams in a scientific way.

  The Austrian psychologist, Sigmund Freud,was probably the first person to study dreams scientifically. In his famous book, The interpretation of Dreams (1900), Freud wrote that dreams are an expression of a person’s wishes. He believed that dreams allow people to express the feelings, thoughts, and fears that they are afraid to express in real life.
  The Swiss psychiatrist Carl Jung was once a student of Freud’s. Jung, however, had a different idea about dreams. Jung believed that the purpose of a dream was to communicate a message to the dreamer. He thought people could learn more about themselves by thinking about their dreams. For example, people who dream about falling may learn that they have too high an opinion of themselves. On the other hand, people who dream about being heroes may learn that they think too little of themselves.

  Modern-day psychologists continue to develop theories about dreams. For example, psychologist William Domhoff from the University of California, Santa Cruz, believes that dreams are tightly linked to a person’s daily life, thoughts, and behavior. A criminal, for example, might dream about crime.
  Domhoff believes that there is a connection between dreams and age. His research shows that children do not dream as much as adults. According to Domhoff, dreaming is a mental skill that needs time to develop.

  He has also found a link between dreams and gender. His studies show that the dreams of men and women are different. For example, the people in men’s dreams are often other men, and the dreams often involve fighting. This is not true of women’s dreams. Domhoff found this gender difference in the dreams of people from 11 cultures around the world, including both modern and traditional ones.

  Can dreams help us understand ourselves? Psychologists continue to try to answer this question in different ways. However, one thing they agree on this: If you dream that something terrible is going to occur, you shouldn’t panic. The dream may have meaning, but it does not mean that some terrible event will actually take place. It’s important to remember that the world of dreams is not the real world.

补全短文答案好像是CBEAD


2、综合b22卷 阅读理解 《洛贝尓奖》 hans left economic enjoying undcaled 《belgium》 surcalle 1830 no culture bear 《姚明》 tall mobility rapid miss 怀疑 补全短文《梦》 20世纪 he thought a criminal for example however 完型《旅游文化冲突》 never little meeting in makes appreciate learn that before friendy take with stay enjoy treat

3、综合a,考卷类型13,补全短文,是出自原教材 阅读理解第四十二篇,Sauna,桑拿浴4、综合a,考卷类型13,完形填空 题目 the origin of JAZZ music
4、综合类C级只有一道文章来自教材。US SIGNS GLOBAL TOBACCO TREATY
5、the origin of Jazz Music An Early Form of Jazz Music 】 综合A 完形填空

Music comes in many forms;most countries have a style of their own.At the turn of the last century,____1 jazz was born ,America had no prominent ____2 of its own.No one knows exactly when was invented or by whom.But it began to be ____3____ in the early 1890s.Jazz is America's contribution to

____4_____ music.In contrast to classical music,which __5__ formal European traditions,jazz is spontaneous and free in form1.It bubbles with energy,__6__ the moods,interests,and emotions of the people.In the 1920s jazz __7__ like America.And so it does today.The __8__ of the music are as interesting as the music itself.American Negroes,or blacks,as they are called today,were the jazz pioneers.They were brought to the Southern states __9__ slaves.They were sold to plantation owners and forced to work long hours.When a Negro died his friends and relatives __ 10 ___ a procession to carry to body to the cemetery.In New Orleans,a band often accompanied the 11 .On the way to the cemetery the band played slow,solemn music,suited to the occasion.__12__ on the way home the mood changed.Spirits lifted.Death had removed one of their number2,but the living were glad to be 13__.The band played 14 music,improvising on both the harmony and the melody of the tunes3 15 __ at the funeral.This music made everyone want to dance.It was an early form of jazz.

注释:

1.jazz is spontaneous and free in form 爵士乐是自发的,不拘形式

2.Death had removed one of their number 死亡带走了他们中的一员,number这里是(人或单位的)总和、全体

3.…improvising on both the harmony and the melody of the tunes 根据曲调的和声和旋律即兴演奏

练习:

1.A) while B) when C) since D) as

2.A) music B) songs C) melodies D) tunes

3.A) listened B) noticed C) heard D) found

4.A) classical B) sacred C) popular D) serious

5.A) introduces B) follows C) takes D) approaches

6.A) disclosing B) explaining C) expressing D) exposing

7.A) sounded B) felt C) looked D) seemed

8.A) discoveries B) originals C) resources D) origins

9.A) like B)for C)as D)by

10.A)composed B)formed C)hosted D)demonstrated

11.A)body B)demonstration C)procession D)march

12.A)Furthermore B)Similarly C)But D)Therefore

13.A)live B) alive C)life D)there

14.A)sad B)solemn C)happy D)funeral

15.A)sung B)showed C)played D)expressed

答案与题解:

1.B when jazz was born 是定语从句,修饰at the turn of the last century,所以这里需要填入的是一个引导定语从句的关联副词,只有when具有这一功能。

2.A 当时美国还没有明显属于自己的音乐,其他三个选项的词义都十分具体,美国不可能没有。

3.C 爵士是音乐,所以noticed 和 found 都不合适,listen 是不及物动词,如果要用,也应该有个to,而这里是‘听到’,不是‘听着’的意思,所以应该用heard.

4.C 爵士乐不属于古典音乐,也不属于严肃音乐或圣乐,只可能是流行音乐。

5.B 古典音乐发端于欧洲,所以它遵循的是欧洲传统。

6.C 从跟后面这几个词moods,interests,emotions 的搭配考录,只能选expressing

7.A 爵士是音乐,是有声音的,所以只能选sounded,在二十世纪二十年代,爵士乐听上去就像当时的美国。

8.D 下面要讲的是有关爵士乐的起源,所以只能找origins,其他选项的词义都不对。

9.C 黑人是作为奴隶被带到南方各州来的。

10.B 他们自发形成一支队伍,只能说form a procession,其他三个词的搭配都不对。11.C 根据前一句很容易就可以判断应该选 procession.

12.C 这句和前一句形成对比,所以应该选But.

13.B 与‘死’相对的是‘还活着’,英语就是alive.

14.C 可以想见,在回家路上他们演奏的音乐一定是比较轻快的。所以选happy,另外三个选项都和happy的意义相悖。

15.C 能和 tunes搭配的只有 sung和played两个,但是上文中提到在新奥尔良葬礼上总有一个乐队在演奏,所以这里应该选 played 而不是 sung.


6、理工B 阅读理解的 CAN YOU HEAR THIS 以及 SMART WINDOWS 来自 《2016全国职称英语等级考试专项突破与综合训练》的阅读理解专项突破四的第一,二篇,一点也没有修改,有兴趣的可以对一下答案。

7、理工B 阅读判断的 THE THEORY OF EVERYTHING 来自 《2016全国职称英语等级考试专项突破与综合训练》的阅读判断专项突破四,有兴趣的可以对一下答案。

8、

8、People from different cultures sometimes do things that make each other uncomfortable withoutmeaning to or sometimes without even realizing it.

不同文化背景的人在一起有时会做出一些令对方感到不舒服的事――他们并非故意要这样做,有时甚至连自己都未察觉。

Most Americans have 1.never been out of the country and have very 2.little experience with foreighers. But they are usually friendly and open, and 3.enjoy meeting new people, having guests and bringing people together formally or 4.informally. They tend to use first names in most5.situations and speak freely about themselves. 6.So if your American hosts do something that makes you 7.uncomfortable, try to let them knowhow you feel. Most people will 8.appreciate your honesty and try 9.not to make you uncomfortable again. 10.And youll all learn something about another culture!

大多数美国人从未走出国门,几乎没有同外国人打交道的经验。但是这些美国人通常主动、友好、坦率,喜欢结识人,欢迎客人来访,愿意召集正式的或非正式的聚会。他们在大部分场合倾向于直呼其名,毫无拘束地谈论自己。所以,要是你的美国主人做出了使你感到不舒服的事,你应该设法让他们知道你的感受。大多数人会喜欢你的诚实态度,尽量不做令你不快的事。

Many travelers find it 11.easier to meet people in the U.S. than tin other countries. They may just 12.come up and introduce themselves or even invite you 13.in before they really know you. Sometimes Americans are said to be 14.superficially friendly. Perhaps it seems so , but they are probably just 15. having a good time. Just 16.like anywhere else, it takes time to become 17.real friends with people in the U.S.

许多旅行者感到在美国结识人比在其他国家来得容易,美国人可能会直接向你走去,向你做自我介绍,甚至在未真正认识你之前便邀请你去作客。有时美国人的友善被认为是一种表面现象,或许真是这么一回事,也许他们喜欢这样做。同在其他地方一样,与美国人结成真正的朋友需要一段时间。

If and when you 18.stay with american friends, they will probably enjoy 19.introducing you to their friends and family, and if they seem proud 20.of knowing you, it's probably because theyare relax and enjoy it!

当你同美国人在一起时,他们或许喜欢把你介绍给朋友和家人。美国人通常会尽力使你感到舒服、自在。总的说来,他们往往不拘礼节


 Black Holes Trigger

 Scientists have longunderstood that supermassive black holes weighing millions or billions of sunscan tear apart stars that come too close. The black hotels gravity pulls harderon the nearest part of the star, an imbalance that pulls the star apart over aperiod of minutes or hours, once it gets close enough.

  Scientists say thisUneven pulling is not the only hazard facing the star. The strain of theseunbalanced forces can also trigger a nuclear explosion powerful enough todestroy the star from within. Matthieu Brassart and Jean-Pierre Luminet of theObservatoire de Paris in Meudon, France, carried out computer simulations ofthe final moments of such an unfortunate star's life, as it veered towards asupermassive black hole.

  When the star getsclose enough, the uneven forces flatten it into a pancake shape. Some previousstudies had suggested this flattening would increase the density andtemperature inside the star enough to trigger intense nuclear reactions thatwould tear it apart. But other studies had suggested that the picture would becomplicated by shock waves generated during the flattening process and that nonuclear explosion should occur.

  The new simulationsinvestigated the effects of shock waves in detail, and found that even whentheir effects are included, the conditions favor a nuclear explosion."There will be an explosion of the star - it will be completelydestroyed," Brassart says. Although the explosion obliterates the star, itsaves some of the star's matter from being devoured by the black hole. Theexplosion is powerful enough to hurl much of the star's matter out of the blackhole's reach, he says.

  The devouring of star**y black holes may already have been observed, although at a much later stage.It is thought that several months after the event that rips the star apart, itsmatter starts swirling into the hole itself. It heats up as it does so, releasingultraviolet light and X-rays.

  If stars disruptednear black holes really do explode, then they could in principle allow theseevents to be detected at a much earlier stage, says Jules Hatpern of ColumbiaUniversity in New York, US. "It may make it possible to see the disruptionof that star immediately if it gets hot enough," he says. (职业培训教育网2016年职称英语综合A真题答案及解析)

Brassart agrees."Perhaps it can be observed in the X-rays and gamma rays, but it'ssomething that needs to be more studied," he says. Supernova researcherChris Fryer of the Los Alamos National Laboratory in Los Alamos, New Mexico,US, says the deaths of these stars are difficult to simulate, and he is not surewhether the researchers have proven their case that they explode in theprocess.

练习:

1. Something destructive could happen to astar that gets too close to a black hole. Which of the following destructivestatements is NOT mentioned in the passage?

A. The black hole could tear apart thestar.

B. The black hole could trigger a nuclearexplosion in the star.

C. The black hole could dwindle its sizeconsiderably.

D. The black hole could devour the star.

选项A在第一段中提及,选项B在第二段中提及,选项D在第四段中提及。选项C无对应的描述,答案选C

2. According to the third paragraph,researchers differed from each other in the problem of ____.

A. whether nuclear reaction would occur.

B. whether the stars would increase itsdensity and temperature.

C. whether shock waves would occur.

D. whether the uneven forces would flattenthe stars.

根据原文第三段"Someprevious studies had suggested……But otherstudies had suggested…… that nonuclear explosion should occur."可知本题选A

3. According to the fourth paragraph, whichof the following is NOT true?

A. No nuclear explosion would be triggeredinside the star.

B. The star would be destroyed completely.

C. Much of the star's matter throw by theexplosion would be beyond the black hole's reach.

D. The black hole would completely devourthe star.

根据原文第四段Brassart的话"There will be an explosion of the star - it will be completelydestroyed."可知,这里说的是star 而不是black hole,故D是错误的。

4. What will happen several months afterthe explosion of the star?

A .The star's matter will move further awayfrom by the black hole.

B. The black hole's matter will heat up.

C. The torn star's matter will swirl intothe black hole.

D. The black hole's matter will releaseultraviolet light and X-rays.

根据原文第五段"It isthought that several months after the event that rips the star apart, itsmatter starts swirling into the hole itself. " 可知答案选C

5. According to the context, the word"disruption" in Paragraph 6 means?

A ."Confusion. "

B. "Tearing apart. "

C. "Interruption. "

D. "Flattening. "

disruption"破坏,毁坏;分裂,瓦解"之意,对照选项,A.混淆,混乱,困惑;B.分离;C.中断,干扰;D.整平,扁率,压扁。答案选B

 

  • 相关热帖
  • 楼主其他文章
最美女会计

  • 考证让你无所畏惧
  • 大龄妈妈级考生考证
  • 5个月过注会
  • 妈妈级考生半年过两师
  • 新的开始
0

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:8
经验:21
鲜花:0
金币:20090
离线
0
1楼  
发表于:2016-03-26 11:20:10 只看该作者
努力过就不后悔啦!
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:03:50 CST 2016 回复:
0

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:11
经验:27
鲜花:0
金币:20120
离线
0
2楼  
发表于:2016-03-26 11:30:42 只看该作者
我是来祝福大家的!
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:04:05 CST 2016 回复:
谢谢您的祝福
27

主题帖

0

问答数

论坛等级: 黄金会员
回帖:836
经验:3071
鲜花:28
金币:4639
离线
0
3楼  
发表于:2016-03-26 11:31:18 只看该作者
期待真题,对答案
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:04:19 CST 2016 回复:
您也可以回忆下考试真题哦

收获的瞬间才是最美丽的!
不怕慢,只怕站!
lzz001113
22

主题帖

1205

问答数

论坛等级: 白金会员
回帖:2410
经验:6463
鲜花:10
金币:101846
离线
0
4楼  
发表于:2016-03-26 11:37:40 只看该作者
22

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★★★★学员
回帖:107
经验:487
鲜花:2
金币:12408
离线
0
5楼  
发表于:2016-03-26 11:47:07 只看该作者
综合B好象教材内容只有补全短文?其他的真没发现还有。同志们,还有么?
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:04:58 CST 2016 回复:
您可以再回忆下真题哦
22

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★★★★学员
回帖:107
经验:487
鲜花:2
金币:12408
离线
0
6楼  
发表于:2016-03-26 11:54:27 只看该作者
题是不是比去年难一些了?
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:05:17 CST 2016 回复:
考过之后就别想太多,说不定运气好呢
0

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:4
经验:13
鲜花:0
金币:15100
离线
0
7楼  
发表于:2016-03-26 12:04:38 只看该作者

我感觉,今年又比去年难了,好在英语要取消了!

正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:15:48 CST 2016 回复:
目前还没有说要取消哦,只是不再做强制要求啦
27

主题帖

0

问答数

论坛等级: 黄金会员
回帖:836
经验:3071
鲜花:28
金币:4639
离线
0
8楼  
发表于:2016-03-26 12:06:01 只看该作者

回复#5楼向天再要五百年的帖子

补全短文是哪篇?

收获的瞬间才是最美丽的!
不怕慢,只怕站!
27

主题帖

0

问答数

论坛等级: 黄金会员
回帖:836
经验:3071
鲜花:28
金币:4639
离线
0
9楼  
发表于:2016-03-26 12:07:39 只看该作者

综合英语B级

补全短文

What Is a Dream?
  正文:
  For centuries, people have wondered about the strange things that they dream about. Some psychologists say that this nighttime activity of the mind has no special meaning. Others, however, think that dreams are an important part of our lives. In fact, many experts believe that dreams can tell us about a person’s mind and emotions.
  Before modern times, many people thought that dreams contained messages from God. It was only in the twentieth century that people started to study dreams in a scientific way.

  The Austrian psychologist, Sigmund Freud,was probably the first person to study dreams scientifically. In his famous book, The interpretation of Dreams (1900), Freud wrote that dreams are an expression of a person’s wishes. He believed that dreams allow people to express the feelings, thoughts, and fears that they are afraid to express in real life.
  The Swiss psychiatrist Carl Jung was once a student of Freud’s. Jung, however, had a different idea about dreams. Jung believed that the purpose of a dream was to communicate a message to the dreamer. He thought people could learn more about themselves by thinking about their dreams. For example, people who dream about falling may learn that they have too high an opinion of themselves. On the other hand, people who dream about being heroes may learn that they think too little of themselves.

  Modern-day psychologists continue to develop theories about dreams. For example, psychologist William Domhoff from the University of California, Santa Cruz, believes that dreams are tightly linked to a person’s daily life, thoughts, and behavior. A criminal, for example, might dream about crime.
  Domhoff believes that there is a connection between dreams and age. His research shows that children do not dream as much as adults. According to Domhoff, dreaming is a mental skill that needs time to develop.

  He has also found a link between dreams and gender. His studies show that the dreams of men and women are different. For example, the people in men’s dreams are often other men, and the dreams often involve fighting. This is not true of women’s dreams. Domhoff found this gender difference in the dreams of people from 11 cultures around the world, including both modern and traditional ones.

  Can dreams help us understand ourselves? Psychologists continue to try to answer this question in different ways. However, one thing they agree on this: If you dream that something terrible is going to occur, you shouldn’t panic. The dream may have meaning, but it does not mean that some terrible event will actually take place. It’s important to remember that the world of dreams is not the real world.

正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:16:41 CST 2016 回复:
感谢您提供的真题,金币会在活动结束后7天内发放!

收获的瞬间才是最美丽的!
不怕慢,只怕站!
27

主题帖

0

问答数

论坛等级: 黄金会员
回帖:836
经验:3071
鲜花:28
金币:4639
离线
0
10楼  
发表于:2016-03-26 12:09:13 只看该作者

补全短文答案好像是CBEAD

正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:17:00 CST 2016 回复:
谢谢您提供的答案,大家可以对对哦

收获的瞬间才是最美丽的!
不怕慢,只怕站!
2

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:8
经验:41
鲜花:0
金币:15140
离线
0
11楼  
发表于:2016-03-26 12:45:49 只看该作者
教材上就出了一篇文章,模拟题一篇文章也没押住,费了好大劲复习教材真是白忙活了
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:17:40 CST 2016 回复:
考前还是要多掌握做题技巧的哦,加油!说不定运气好久过了呢
0

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:3
经验:4
鲜花:0
金币:5172
离线
0
12楼  
发表于:2016-03-26 12:47:55 只看该作者

回复#楼主楼职业培训教育网的帖子

综合:教材81页原文
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:17:52 CST 2016 回复:
感谢您提供的真题,金币会在活动结束后7天内发放!
2

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:9
经验:43
鲜花:0
金币:10150
离线
0
13楼  
发表于:2016-03-26 12:48:57 只看该作者
综合b22卷 阅读理解 《洛贝尓奖》 hans left economic enjoying undcaled 《belgium》 surcalle 1830 no culture bear 《姚明》 tall mobility rapid miss 怀疑 补全短文《梦》 20世纪 he thought a criminal for example however 完型《旅游文化冲突》 never little meeting in makes appreciate learn that before friendy take with stay enjoy treat
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:17:56 CST 2016 回复:
感谢您提供的真题,金币会在活动结束后7天内发放!
6

主题帖

0

问答数

论坛等级: 高级会员
回帖:111
经验:1407
鲜花:2
金币:222704
当前在线
0
14楼  
发表于:2016-03-26 13:29:31 只看该作者
标准答案啥时候能出来啊
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 14:18:31 CST 2016 回复:
网校正在搜集整理真题,并作答案解析,请大家耐心等待

2012:会计从业资格;会计69;
2013:审计58,税法56;
2014:审计48,财管42,经济法65,战略55.5,税法67.5;中级财管82,中级经济法69,中级会计实务72;
2015:审计64.75,财管83.5,战略64;税法一96,税法二96;财务与会计75.5,涉税服务相关法律78,涉税服务实务81.5;
2016:综合73.25;涉税服务相关法律100.5,财务与会计100.5,涉税服务实务93.5;证券从业资格;基金从业资格;
2017:资产评估基础75,资产评估实务一72,资产评估实务二86,资产评估相关知识128;
0

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:9
经验:23
鲜花:0
金币:10100
离线
0
15楼  
发表于:2016-03-26 13:52:12 只看该作者
求综合c补全短文正确答案
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 17:07:01 CST 2016 回复:

2016年职称英语综合类C级补全短文文字版(网友提供)

134

主题帖

54

问答数

论坛等级: 钻石会员
回帖:2028
经验:12639
鲜花:106
金币:101030
离线
0
16楼  
发表于:2016-03-26 14:19:06 只看该作者
网校会搜集整理好真题并做答案解析的,请耐心等待

2

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:12
经验:49
鲜花:0
金币:5858
离线
0
17楼  
发表于:2016-03-26 14:40:05 只看该作者
综合类C级只有一道文章来自教材。US SIGNS GLOBAL TOBACCO TREATY
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 17:11:12 CST 2016 回复:
感谢 您提供的考试真题,金币会在活动结束后7天内发放的。
6

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★★学员
回帖:73
经验:221
鲜花:2
金币:14315
离线
0
18楼  
发表于:2016-03-26 14:43:26 只看该作者

综合C只有补全短文是教材上的阅读理解美国签订了全球烟草协议

正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 17:12:45 CST 2016 回复:
感谢您提供的信息
6

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★★学员
回帖:73
经验:221
鲜花:2
金币:14315
离线
0
19楼  
发表于:2016-03-26 14:43:50 只看该作者
看来明年可能教材上一篇都不会出了
正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 17:13:14 CST 2016 回复:
以后备考就要踏踏实实地从基础班开始学起了
2

主题帖

0

问答数

论坛等级: ★学员
回帖:12
经验:49
鲜花:0
金币:5858
离线
0
20楼  
发表于:2016-03-26 14:55:04 只看该作者

想看真题答案,几小时能出来?

正保经济师考试频道 于 Sat Mar 26 17:13:41 CST 2016 回复:
网校正在搜集整理中
会计培训
正保培训项目
跳转至
1 2 3 4 5 ... 末页
快速回复主题

【考后讨论】2016年职称英语《综合类》(A级/B级/C级)考后真题及答案讨论


  您尚未登录,发表回复前请先登录,或者注册
  Ctrl+Enter直接发表